Gebelikte Diyabet Taraması
GESTASYONEL DİYABET
Hamile kadınların bazılarınde gebeliğin seyri sırasında Diyabet ( Şeker Hastalığı ) ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu durum gebelikten sonra normale dönebileceği gibi hasta kiloluysa bazen kalıcı da olabilir. Gebelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığına gestasyonel diyabet adı verilir.
TARAMA NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?
Gebelik ile ilgili şeker hastalığı 24-28. haftalarda ortaya çıkar. Bu nedenle gebelik takipleri sırasında şeker tarama testi yapılır. Bu test için uygun dönem gebeliğin 24-28. haftaları arasıdır.
ŞEKER YÜKLEMESİ NASIL YAPILIR ?
Gestasyonel diyabet taramasında hangi testin daha duyarlı oluduğu konusunda fikir birliği yoktur. Bazıları sadece açlık kan şekeri bakılmasının yeterli olduğunu savunurken diğerleri 50 gram ya da 75 gram glukoz tarama testi yaptırmayı uygun görürler.
50 GRAM YÜKLEME : Bu testin yapılabilmesi için kişinin aç olması gerekmez. Herhangi bir zamanda kişiye 50 gram glukoz içirildikten 1 saat sonra kan örneği alınarak şeker düzeyine bakılır. Glukoz tarama testinde kan şeker düzeyi 140 mg/dl üzerinde ise test pozitif ya da anormal olarak kabul edilir. Sonuç 200 mg/dl ya da üzerinde ise bu durumda diyabet tanısı konur. Sonucun 140-200 mg/dl arasında bulunması durumunda ise 3 saatlik şeker yükleme testi yapılması gerekir.
75 GRAM YÜKLEME : Bu testte ise 1. ve 2. saatte kan örneği alınarak şeker düzeylerine bakılır. Testin anormal çıkması durumunda kan şeker düzeyine göre 3 saatlik şeker yükleme testi yapılabilir ya da yapılmayabilir.
TARAMADA ŞEKER YÜKSEK ÇIKARSA MUTLAKA DİYET YAPILMALI.
50 gram glukoz ile yapılan taramanın anormal çıkması mutlaka gestasyonel diyabet olduğu anlamına gelmez. Tarama ve tanı testleri sonucu gestasyonel diyabet saptandığında uygun şekilde tedavisi gerekir. Kişiye özel, kilosuna ve gebelik haftasına uygun diyet mutlaka başlanmalıdır. Tedavide bazen sadece diyet yeterli olurken bazen de diyete rağmen kan şekerleri yüksek seyredecek olursa hastanın insülin kullanması gerekebilir.
soru@ilkerkayhan.com