Fetal Kalp Değerlendirmesi

FETAL EKO DENMEKTEDİR.

Doğuştan kalp hastalıkları ( DKH ) tüm doğumların % 1’inde görülen ve bebeklerde en sık tespit edilen anomalilerdir. Bu hastalıkların anne karnında tanısı, bazen de tedavileri mümkündür. Ultrasonografik dalgalarla ve özel sistemlerle bebeğin kalbinin değerlendirilmesine “Fetal Ekokardiyografi” denir.

NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?

Bu işlemin en ideal zamanlaması gebeliğin 19-24. haftasıdır. Ciddi kalp anomalisi şüphesinde 16. haftalardan itibaren yapılabilir. 24. haftadan sonra bebeklerin kemiklerinin gelişimi nedeniyle işlem zorlaşır. Aynı zamanda 24. haftadan sonra ağır kalp hastalığı konsa bile bebeğe yapacak bir şey kalmamıştır. Bu nedenle tetkik 24. haftanın öncesinde yapılmalıdır.

EKO NASIL YAPILIR ?

Ekokardiyografi, bebeğin kalbinin ultrasonografi cihazı yardımıyla değerlendirilmesidir ve ses dalgaları ile yapılır. Bebeğe hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur. İşlem yaklaşık 20 dk. civarında zaman alır. Ciddi anomali varlığında daha da uzayabilir. Bu sırada anne aynen ultrason bakılırken olduğu gibi sırt üstü yatar ve işlem karından jel sürülerek yapılır.

HANGİ BOZUKLUKLAR SAPTANABİLİR ?

Bebek kalbinin işlevsel bozuklukları ( kardiak fonksiyon bozuklukları ) ve Bebek kalbindeki ritim bozuklukları saptanabilimektedir. Tecrübeli bir pediatrik kardiyolog tarafından yapılan işlemde doğruluk oranı % 80-90 civarındadır. Özellikle ciddi kalp hastalığı tanıma oranı %100 e yakındır. Ancak çok küçük delikler, birde anne karnında normal olan açıklıklar doğum sonrasında tanınabilir. Bu işlemde tanınamayan küçük problemler de çoğunlukla bebeğe doğum sonrası zarar vermezler. Burada en önemli nokta anne karnında normal olan deliklerin doğum sonrası devamı halinde kalp hastalığı yapmasıdır. Bu işlemin hata payını biraz artırır. Bu nedenle Fetal EKO yapılan bebeklerde çocuk hekimi gerekli görürse doğum sonrası kontrol amaçlı ekokardiyografi yapılmalıdır.

soru@ilkerkayhan.com