Gebelikte Bulantı Kusma

SABAH HASTALIĞI

Gebeliğin ilk haftalarından itibaren bulantıya sıklıkla rastlanır. Bu bulantılar ; kusmayla, iştahsızlıkla ve belli kokulara karşı aşırı hassasiyetle beraber olabilir. Şikayetler genellikle sabah daha şiddetli olduğu için sabah hastalığı da denmektedir.

NEDEN BULANTI OLUR ?

Hamilelik sırasında görülen bulantı ve kusmaların altına yatan nedenin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Gebeliğe bağlı olarak hCG, ve östrojen gibi gebelik hormonları kanda yükselmektedir. Bu hormonların beyindeki bulantı merkezini uyararak bulantı ve kusmaya neden olduğu düşünülmektedir. Öte yandan psikolojik ve fiziksel stress ve yorgunluk da bulantı ve kusmaları arttırabilmektedir.

BESLENME ÖNERİLERİ :

Özellikle çalışan anne adayları için zor bir durumdur. Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmak gerekir. Öğün sayısını altıya çıkarmak, az ama sık aralıklarla yemek yemek ve mideyi dolu tutmak şikayetlerimizi azaltacaktır.Bulantı hissedildiği anda beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi katı, kuru ve tuzlu besin madderi yemek bulantıyı baskılayacaktır.

Sabah uyandıktan sonra yataktan kalkmadan önce kraker gibi katı ve kuru birşeyler yiyip bir süre yatakta dinlendikten sonra yataktan kalkmak şikayetleri azaltır. Hemen yemek sonrası değil; yemek aralarında yeterli sıvı almak daha iyi olacaktır. Eğer çalışıyorsanız gün içinde zaman zaman mola vererek dinlenmek sizi rahatlatacaktır. Bilimsel kanıt olmasa da papatya çayı, zencefil, nane gibi bazı bitkilerin de yakınmaları azalttığı ileri sürülmektedir. Kişi canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemelidir. Önemli olan kusmaların az olması ve sıvı kaybı olmamasıdır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Bu önlemler ile bulantıların azalmadığı durumlarda ilaç tedavisi gündeme gelir. En sık kullanılan ilaçlar bulantı gidericilerdir. Her bulantı giderici ilaç hamilelikte kullanılmaz ancak kullanılabilen ilaçlar yıllardır denenen ve bebek üzerinde olumsuz bir etkisi saptanmayan ilaçlardır. Bazı hastalar doktorlarının önerisine rağmen ilaç kullanmaktan çekinmektedirler. Bu durum kusmaların yaşanmasına, beslenmenin tamamen bozulmasına ve aşırı kilo kaybına neden olmaktadır.

Ağızdan alınan ilaç tedavisine cevap vermeyen, birşey yiyip içemeyen şiddetli kusma durumlarında ve fazla kilo kaybı görülen gebelerde ise hastaneye yatırılarak tedavi yapılması gerekir. Burada amaç kişinin sıvı ve elektrolit ve beslenme açığını kapatmaktır. Bu amaçla serum takılarak dengeli sıvı, elektrolit ve kalori desteği sağlanması amaçlanır.

soru@ilkerkayhan.com