Ayrıntılı Ultrason
İKİNCİ DÜZEY İNCELEME
Gebeliğin 15. haftasından itibaren yüksek çözünülürlüklü ultrasonografi aletleri ile fetal tıp alanında ve fetal anomali tanısında deneyim ve birikimi olan Perinatoloji uzmanları tarafından yapılan detaylı fetal incelemedir. Genellikle fetusla ilgili hastalık riskinin varlığı durumunda uygulanır. İstek üzerine riski yüksek olmayan gebelerde de, tercihen 18-22. haftalar arasında uygulanabilmektedir.
NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?
Anomali tanısını 22. haftadan sonra koymanın yararı sınırlı olduğundan detaylı fetal ultrason incelemesi olabildiğince bu haftadan önce yapılmaktadır. Tercih edilen hafta 18-22 arasıdır ve bu haftalarda majör anomalilerin % 60-75 kadarının doğum öncesi tanısı koyulabilmektedir. Bazı anomalilerin tanısının ancak ileri gebelik haftalarında koyulabileceği, bazılarının ise gebelik süresince görülmesinin mümkün olmadığı bilinmelidir.
BÜTÜN ANOMALİLERİ YAKALAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Yöntemin ana amacı bebeğe ait organ anomalilerinin ve kromozom anomalilerine ait bulguların aranması ve değerlendirilmesidir. Organ anomalileri kabaca iç ve dış organlardaki şekil sorunlarıdır. Bunlar majör ve minör diye iki gruptadır. Majör olanlar sağlık problemi yaratırlarken, minörler tek başlarına genellikle sorun yaratmazlar. Minör anomalilerin canlı doğan bebeklerdeki sıklığı % 10-15 iken, majörlerin sıklığı % 2-3 civarındadır.
Detaylı ultrason incelemesinin ana hedefi majör anomalilerin doğum öncesi dönemde tanılarının koyulmasıdır. Bu gruptaki anomalilerden 15. haftadan 40. haftaya kadar ilerleyen gebelik haftalarında % 50 ile % 80-90 kadarının tanısı koyulabilmektedir.
GELİŞMİŞ CİHAZDA VAKİT AYIRARAK BAKILMALIDIR
Ayrıntılı değerlendirmede fetusta gelişim bozukluklarını saptamada gelişmiş bir cihazda normal 2 boyutlu ultrason incelemesi kullanılır. Sadece 3-4 boyutlu ultrason yapılması bebeğinizin ayrıntılı olarak incelendiği anlamına gelmez. 3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrasonografi eğer pozisyonu uygunsa daha çok bebeğin yüzünü, elini, ayağını aileye göstermek için faydalıdır, organlardaki anomalilerini anlayabilmek için mutlaka 2 boyut ile beraber kombine değerlendirme yapmak gerekir.
soru@ilkerkayhan.com