Amniyosentez
NASIL YAPILIR ?
Amniyosentez işlemi esnasında çok ince bir iğne ile bebeğin içinde yüzdüğü amniyon kesesine girilir ve sıvı çekilir. İşlemden önce detaylı bir ultrason incelemesi yapılarak bebeğin durumu ve pozisyonu değerlendirilir. Daha sonra amniyosentez için uygun bir alana karar verilerek hazırlıklara başlanır. İşlem sırasında iğnenin bebeğin plasentasından geçmeyeceği bebekten uzakta bir bir alan bulmak önemlidir. Yeterli miktarda sıvı alındıktan sonra iğne tek bir hamlede çıkarılır ve işlem tamamlanmış olur. Alınan sıvıyı bebek 1-2 saat içinde yeniden üretir.
İŞLEM SIRASINDA ACI OLUR MU ? SONRASI ?
Hayır. Amniyosentez genelde ağrısız bir işlemdir ancak iğne rahim kasına girerken ve çıkarken adet sancısı tarzında kramplar olabilir. Bundan daha fazla bir rahatsızlık sık karşılaşılan bir durum değildir.Bu nedenle lokal anestezi uygulanmaz. 24 saat süre ile ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması, 15 dakikadan daha uzun ayakta durulmaması önerilir.
GÜVENLİ MİDİR ? RİSKİ NEDİR ?
Tüm girişimsel tetkiklerde olduğu gibi amniyosentezde de bazı riskler vardır. Düşük, Enfeksiyon, Su gelmesi, Su kesesinin açılması, Plasenta ve kordon zedelenmesi, Erken doğum eylemi, bebeğin işlem sırasında zarar görmesi ve işlemiTn başarısız olması gibi risklerii bulunmaktadır.
SONUÇ GARANTİ MİDİR ? TEDAVİ EDER Mİ ?
Hiçbir perinatal test sağlklı bir bebek için % 100 garanti VEREMEZ, çünkü bazı anomaliler doğumdan önce hiçbir şekilde saptanamaz. Bebeklerin % 3-4'ü anomalili olarak doğarlar. Amniyosentezin ''kromozomal anomalileri'' saptamadaki başarısı % 99 civarındadır.
Günümüzde pek çok belirgin sakatlık durumu doğum öncesi saptanabilmekte ancak çok azı tedavi edilebilmektedir. Down sendromu gibi genetik hastalıkların tedavisi ne yazık ki mümkün değildir.
soru@ilkerkayhan.com